Spoorwegzate Tienen-Hoegaarden

Wandeling

Kan heel het jaar door als landschapswandeling

Het grootste deel van het gebied is goed toegankelijk via de vroegere spoorwegbedding, nu een betonen fietspad. Verder zijn er ook aarden wandelpaden. Daar zijn waterdichte schoenen of laarzen gewenst na regen.

  • april en mei: voorjaarsbloeiers in weilanden
  • juli en augustus: thermofiele vegetatie en vlinders op oude rangeerstation
  • winter: open zicht op wijde omgeving
  • bij regen: (wijngaard)slakken langs de paden

Wandelcircuit

  • 1 = 3 km
  • 1 + 2 = 5,7 km

Plan


(naar een grote weergave...)

 

Parkeergelegenheid

  • Containerpark Hoegaarden, op het kruispunt van de fietsroute met de Stationsstraat
  • Carpoolparking bij afrit 25 van de E40

Beschrijving wandeling

Je parkeert aan het containerpark (linksonder op de kaart).
Daar volg je het fietspad richting Tienen. Achter het containerpark  stap je met het vroegere rangeerstation aan je rechterkant. (0,5 km). Het fietspad volgt nu een soort tunnel gevormd door de boomopslag aan beide zijden. Af en toe zie je links de Getevallei en rechts het gehucht Rommersom. Wanneer het fietspad uitmondt (1,2 km) op een geasfalteerde baan zie je de E40 voor je. Hier kan je 15 m een aarden pad richting Gete insteken, zodat je een uitzicht hebt op de grootste weide in beheer.

Dan kan je kiezen

  1. Verkort traject: 3,0 km (rood-geel):
    Je gaat richting Sint-Servatiuskapel (Vlooienkapel), die je duidelijk ziet, alsof ze op een heuveltop stond (1,4 km). Bij helder weer loont het de moeite om even tot bij de kapel te gaan (oudst bekende verwijzing uit de14de eeuw) omwille van het weidse uitzicht op het omgevende landschap. Je blijft daarna steeds rechts de hoofdweg volgen en zo kom je onder het spoorwegbrugje (1,9 km) waar je daarstraks bent overgestapt. Voorbij het brugje zie je rechts de weilanden die allen tot het reservaat behoren, behalve de percelen vlakbij het pad. Je blijft de weg volgen tot je aan een splitsing komt (2,1 km). Rechts kan je eventueel naar de Grote Gete, tot bij het pas gerestaureerd gebouw, waar het begaardenklooster (oudst bekende verwijzing ook uit de14de eeuw) heeft gestaan met de 'Kleine Watermolen' die tot 1960 werd bewaard.
    Je vervolgt je weg naar links. We komen zo langs de weide in beheer, die tegenover een kasteeltje ligt (2,5 km). Wat verder zwenkt de weg naar links en brengt ons op het fietspad.
    We volgen het naar rechts en herkennen onze startplaats (3 km).
  2. Lus: 2,7 km extra (paars-geel):
    Je gaat onder de E40 door en volgt het asfalt tot 20 m voor de oprit naar de snelweg (800 m) en daar kies je links. Je blijft dan steeds links afslaan. Zo vorm je een wijde boog omheen de beboste oude spoorwegberm. Na twee maal de Gete over te steken kom je via de Houtenbrugstraat.terug op het asfalt. (2400 m) Je gaat rechts weer onder de E40 door en keert terug aan het begin van het fietspad. (2700 m). Daar kies je 1.

Conservator:
Raf Nilis, raf.nilis@adsl20.be, tel. 016 78 06 85

Meer info: klik hier

Tekst en figuren: Roland Grugeon (†) en Raf Nillis

Natuur.Café open op (>):