Binnenkort...


 

Vrijdag 28 juni 2013 om 20u00

More than Honey

Filmvertoning: het gaat dramatisch slecht met de bijen

Plaats: CC De Kruisboog
Info: klik hier

FOTO MET EN ZONDER BIJEN
Zo zou je supermarkt er bijliggen zonder bijen

© Whole Foods.

Door: Lynn Formesyn − 16/06/13, 21u49 − Bron: Grist.com/HLN

De voorbije jaren zijn niet mals geweest voor de bijenpopulatie. Wie denkt dat het allemaal een 'vervanzijnbedshow' is, heeft duidelijk nog niet stilgestaan bij het feit dat bijen behoorlijk wat dingen bestuiven die daarnet misschien wel op je bord lagen. Om dat te onderstrepen haalt Whole Foods uit met een treffende campagne.

De winkelketen ziet het zo: "Eén op elke drie happen voedsel komt van planten die bestoven worden door honingbijen en andere bestuivers. De grote dalingen in de bijenpopulatie bedreigen dan ook de beschikbaarheid van heel wat verse ingrediënten waar consumenten op rekenen voor hun goedgevulde eettafels."

Om de problematiek in de kijker te zetten en te bewijzen hoe cruciaal deze beestjes eigenlijk zijn, besloot Whole Foods alle producten op basis van planten die afhankelijk zijn van bestuiving te verwijderen uit de rekken. Het resultaat? 237 van de 453 producten waren plots verdwenen, een dikke 52 procent van de dagelijkse productenmix.

Als dat niet aanzet tot nadenken?


Zaterdag 6 juli 2013 vanaf 9u00 tot 16u00

Natuurwerkdag Aardgat

Afspraak: ingang natuurgebied, Grijpenwegstraat, Tienen
Info: klik hier

 

Zaterdag 13 juli 2013 vanaf 9u00 tot 16u00

Natuurwerkdag Rozendaalbeekvallei

Afspraak: ingang natuurgebied, Metselstraat, Vissenaken
Info: klik hier


 

Zondag 14 juli 2013 om 14u00

Big Jump

Op 14 juli springen we in Europa allemaal tegelijk om 15 uur in één of andere rivier om aandacht te vestigen op beter en zuiverder water. Dat is de BIG JUMP! Ook in Tienen organiseert Natuurpunt Tienen ism de Milieuadviesraad van Tienen een BIG JUMP, en dit voor de tweede keer.

Meer op onze website...

 

klik op de affiche...

 


Wist-je-datjes


Zoektocht

 

Tot 22 september 2013

Onze derde grote Natuur- en Landschapszoektocht 2013.

Aan de hand van een reeks vragen vind je de weg rondom een van de Tiense deelgemeenten. Je kiest zelf wanneer en met wie je wandelt.

De folder vind je in de instellingen van stad Tienen en in een aantal Tiense handelszaken, die je op onze website terugvindt, maar mogelijk is die op vele plaatsen reeds uitgeput. Je kunt hem hier ook nog downloaden (pdf - 3,1 MB).

Vul de antwoordstrook of het webformulier in en maak kans op mooie natuur.prijzen die uitgereikt worden op 5 oktober 2013.

Alle info: klik hier


WAT EEN WEER -
Hoop doet leven, volgens het gezegde... we hopen alleszins op mooier zomerweer!

Als het koud en nat in juni is, dan is de rest van het jaar ook mis.
Als het op Sint-Merardusdag (8 juni) regent, dan regent het zes weken alle dagen.
Sint-Jans (24 juni) regen, voor de oogst geen zegen.
Is de eerste juli regenachtig, geheel de maand zal wezen twijfelachtig.
Geeft Margriet (20 juli ) geen zonneschijn, het hooi zal wel bedorven zijn.
Geen regen op Sint-Margriet (20 juli ) dan zes weken niet.
Regent het op Sint-Margriet (20 juli ) dan krijgen we zes weken lang een natte tied.
Helder op Sint-Jacobsdag (25 juli ), veel fruit de boer verwachten mag.
Sint-Jacob (25 juli ) warme dagen doen van kou en armoe klagen.


NATUURWEETJES JULI

Een zeer oude benaming voor de maand juli is Vennemaand. Het woord venne komt van fenne en dat betekent weide. Ook wordt de maand Hooimaand genoemd. Deze naam gaf Karel de Grote aan de maand juli. Dit klinkt eigenlijk vreemd, want het hooi ligt dan al lang opgestapeld. Ook tijd voor de hooi- en roggeoogst.

Rijpe vruchten van de kersenboom, bosbes en framboos. Het is de bronsttijd van de reeën. Stinkzwammen verschijnen. De larven van de blauwe elzenhaantjes vreten de Els kaal als ze er de kans toe krijgen. Bloei van geel havikskruid, struikheide, teunisbloem, waterplanten en de lindeboom. Broeden van huiszwaluw, merel, vink, zomertortel,... Jongen van o.a. de havik, kiekendief, knobbelzwaan, meerkoet, ransuil, roodborst, torenvlak, tuinfluiter, waterhoen, wilde eend zijn overal te bespeuren (of dat zou toch kunnen indien er meer voor de natuur gedaan werd…). Er vindt al trek plaats en wel van de gierzwaluw, grutto, karekiet, koekoek, vliegenvanger, scholekster, tureluur. De kokmeeuwen trekken terug naar de stad en zijn in de rui.


Hondsdagen

een aanduiding van de periode van ongeveer 20 juli tot 20 augustus, gerelateerd aan het sterrenbeeld Grote Hond. In Nederland en België is deze periode gemiddeld de warmste van het jaar. In deze periode, die soms ook wel iets eerder of later begint, komt de heldere ster Sirius van het sterrenbeeld de Grote Hond gelijk met de Zon op. Zodoende is Sirius (volgens de Griekse mythologie de hond van de jager Orion) niet te zien. Toen Orion stierf kreeg hij met zijn hond Sirius een plek aan de hemel. De periode van de hondsdagen is het hoogtepunt van de zomer, de hoogzomer. Ook komen tijdens deze dagen de meeste hittegolven voor. In diverse landen had men vroeger de gewoonte om honden tijdens de hondsdagen een muilkorf om te doen uit vrees voor hondsdolheid. Maar de hondsdagen hebben verder niets te maken met honden. Het woord hondenweer is afgeleid van het oud-Nederlandse woord ondeweer, dat slecht weer betekent. De eerste dag van de hondsdagen, 20 juli, wordt ook wel Pisgriet genoemd (naar de Heilige Margriet, de datum is haar naamdag).