Big Jump Tienen 2013.
Spring mee in de Grote Gete voor proper water!

PERSBERICHT: klik hier

 


Klik op de affiche...
 

Ben je ook verzot op proper water? Levende rivieren? Glasheldere meren? Spring op 14 juli voor proper water tijdens Big Jump. Duizenden mensen in heel Europa duiken tegelijkertijd het water in. Ons doel? Politici overtuigen om ook de sprong te wagen. Zij moeten maatregelen nemen om de Europese waterlopen terug gezond te maken.

Het is een Europese afspraak dat in 2015 alle waterlopen een “goede ecologische toestand” bereikt moeten hebben. Dat is de essentie van de Europese Kaderrichtlijn Water. De Vlaamse regering heeft die doelstelling overgenomen. Maar tot nu toe is er te weinig vooruitgang geboekt. Duik mee het water in en overtuig de politici om eindelijk in actie te schieten.

Big Jump is een initiatief van European Rivers Network. In Vlaanderen wordt dit evenement gecoördineerd door Natuurpunt, GREEN vzw en Bond Beter Leefmilieu.

bigjump@natuurpunt.be - 015 29 72 67

 

Waarom springen we in de Grote Gete?

Hoewel we dat vergeten zijn, is het heel plezant om in ‘levend’ water te zwemmen.
Maar we springen in vele rivieren met 1000-en tegelijk omdat we goede waterkwaliteit willen voor onze rivieren. Want de waterlopen zijn de levensaders van de natuur en een gezonde natuur is noodzakelijk voor een leefbare milieu voor mens en dier.
Gezond water bruist van het leven. De groene oevers bloeien, zoemen, kwaken, fluiten… en onder water zwemmen vissen en salamanders tussen een overvloed aan waterplanten.

Hoewel de waterkwaliteit van de Grote Gete de laatste jaren is verbeterd, blijven nog teveel vervuilende obstakels bestaan. Zo wordt zelfs nog steeds rioolwater ongezuiverd in de Gete geloosd zoals bijvoorbeeld op enkele 10-tallen meters voorbij de locatie van onze Big Jump. En verleden jaar kon de eerste Tiense Big Jump bijna niet doorgaan omdat er op die dag zelf in de stad de Grote Gete zwaar werd verontreinigd door een lozing.
Met de Big Jump willen we hierop aandacht vestigen, spring daarom mee in de Grote Gete!

 

Noteer ook
de info-avond Water:

Dinsdag 11 juni 2013 om 20u00
Info-avond Water
Natuur.huis De Gors,
Metselstraat 75, Vissenaken


Meer info: klik

Programma

Dit is de tweede Tiense Big Jump. Na een bescheiden eerste keer zorgen we dit jaar naast de sprong voor een propere Gete voor meer ambiance. Iedereen is welkom vanaf 14 uur.
• 14u15: vlottenrace. Bouw een origineel natuurvriendelijk vlotje van max. 20 x 30 cm. Er is een prijs voor de snelste en de origineelste wordt ook beloond! Prijsuitreiking na de Jump.
• 15u00 stipt: Big Jump! Met zoveel mogelijk tegelijk in de Grote Gete!
• Doorlopend een streepje life muziek.
• Drankje aan de infostand.

Locatie: Grote Gete aan Pastoorstraat, tussen Invalsweg en Groot-Overlaar. Zie de Big Jump vlaggen aan uiteinden van Pastoorstraat (Invalsweg en Hoegaardsestw. Groot-Overlaar).
Er is niet veel parkeergelegenheid, laat de auto thuis en kom met de fiets. Indien je toch niet anders kunt, er zijn enkele parkeerplaatsen aan het kerkje van Groot-Overlaar.
Meer info: Luc Nagels, luc@vissenaken.be of Guido Laermans, 0477 47 77 12
Organisatie: Natuurpunt Tienen en Milieuadviesraad Tienen

 

Meer info op de site van de Big Jump


*Big Jump is een actie voor iedereen die propere en levende rivieren wil. Op precies hetzelfde tijdstip springen in heel Europa duizenden mensen in rivieren, waterlopen en meren om te tonen dat ze wakker liggen van proper water. Big Jump wil de Europese kaderrichtlijn water meer bekendheid geven. Die wil tegen 2015 alle Europese waterlopen ecologisch in een “goede toestand”.