Binnenkort...


 

Donderdag 23 mei 2013 om 20u00

Lezing en debat:
De mythe van de groene economie

Plaats: café 't Hoekske, Oude Leuvensestraat 93, Tienen
Organisatie: pvda Tienen
Meer info: klik


Zondag 26 mei 2013

Dag van het park

Naar goede gewoonte wordt tijdens de laatste zondag van mei in Vlaanderen de ‘Dag van het Park’ georganiseerd. Ook in Tienen kan men op zondag 26 mei 2013 in het stadspark deelnemen aan activiteiten die in het teken staan van het thema ‘Investeer in groen, winst verzekerd’.

Natuurpunt Tienen staat er met een infostand, gidst de ochtendwandeling 'Waardevol groen kan in de stad' om 9u30 en begeleidt de fietstocht 'Natuur aan de rand' om 14u00.

I.s.m. Milieuadviesraad (MAR) en stad Tienen.
Meer info op de site van stad Tienen: klik hier


Zondag 2 juni 2013 om 14u00

Mossen en korstmossenwandeling in kasteelpark Oorbeek

Wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen?

Tip: loep meebrengen (als je er eentje bezit)
Afspraak: kasteel Oorbeek, ingang park, Oorbeeksesteenweg, Tienen
Gids: Bert Bollens, 0486 85 75 10, bert.bollens@gmail.com


Zondag 2 juni 2013 om 14u30

Vissenaken
tussen Haspengouw en Hageland

Op zondag 2 juni organiseert de Tiense Gidsenbond een wandeling door Vissenaken en Rozendaalbeekvallei.
Info: klik


Zondag 9 juni 2013

De Walk for Nature heeft een dagvullend programma, te beginnen met de vroege vogelwandeling en het mini-symposium in de voormiddag, wandelen en fietsen met heel het gezin, zoektocht voor kinderen in de namiddag. Het publiek kan via de bewegwijzerde circuits en landschapsposten kennis maken met het unieke landschap.
De Walk gaat door in het gebied van de ruilverkaveling Willebringen. Met dit evenement wil Natuurpunt Oost-Brabant de versterking van de natuur en de landschappelijke kwaliteit in de ruilverkaveling en de versterking van de riviervalleien als dragers van natuur en biodiversiteit in de streek op de agenda plaatsen.

Gedetailleerd programma en meer info: zie hier


Dinsdag 11 juni 2013 om 20u00

Infoavond water

Een BIG JUMP op 14 juli (zie verder), goed... maar, hoe zit dat nu met dat water? Wat is de toestand? Wat doet men eraan?

Naar aanleiding van de BIG JUMP in Tienen organiseert de Milieuadviesraad een info-avond Water in het nieuwe Natuur.huis De Gors.

Lees meer...


 

Zondag 14 juli 2013 om 14u00

Big Jump

Op 14 juli springen we in Europa allemaal tegelijk om 15 uur in één of andere rivier om aandacht te vestigen op beter en zuiverder water. Dat is de BIG JUMP! Ook in Tienen organiseert Natuurpunt Tienen ism de Milieuadviesraad van Tienen een BIG JUMP, en dit voor de tweede keer.

Meer op onze website...

 

klik op de affiche...

 


Wist-je-datjes


Kinderactiviteit: groot succes

Op zondagnamiddag 21 april 2013 ging het grote natuurspel door voor kids van het eerste tot en met het zesde leerjaar. 33 enthousiaste jongeren hadden zich ingeschreven voor iets wat een onvergetelijke namiddag werd. 12 toffe opdrachten, overal verstopt in het natuurgebied en gevonden aan de hand van dobbelsteen en plattegrond, leerden de kinderen het natuurgebied in Vissenaken kennen. 3 uur bleken te weinig om zelfs maar de helft van de opdrachten uit te voeren. Volgend jaar wordt het een ganse-dagspel met 's middags picknick op algemeen verzoek.

Klik hier voor foto's en filmpjes...


Zoektocht

 

Tot 22 september 2013

Onze derde grote Natuur- en Landschapszoektocht 2013.

Aan de hand van een reeks vragen vind je de weg rondom een van de Tiense deelgemeenten. Je kiest zelf wanneer en met wie je wandelt.

De folder vind je in de instellingen van stad Tienen en in een aantal Tiense handelszaken, die je op onze website terugvindt.

Vul de antwoordstrook of het webformulier in en maak kans op mooie natuur.prijzen die uitgereikt worden op 5 oktober 2013.

Je kunt de folder hier downloaden (pdf - 3,1 MB).
Alle info: klik hier


Meiweetjes

Mariamaand:
Zo wordt de maand Mei ook genoemd. In die maand werden er allerlei extra openluchtmissen en processies door straten gehouden ter ere van de Heilige Maagd Maria. Andere namen zijn Bloeimaand en Wonnemaand. Mei komt van Maja, moeder van Mercurius. De maand mei wordt voorgesteld als de mooiste maand van het jaar, zowel in bijna alle volkskalenders als in de poëzie.

Bloeimaand:
Mei is de Bloeimaand. De dagen 12,13 en 14 mei zijn de IJsheiligen. De iep laat de gevleugelde zaadjes vallen. Half mei verschijnt het eikenblad. De meikevers vliegen uit (zitten vaak verstopt in beukenhaagjes). Er zijn jonge slakjes, jonge kalfjes van edelherten, jonge eekhoorns. De bijenkoningin legt haar eitjes. Er vliegen pendelzweefvliegen, haarmuggen, oranjetipjes, grote koolwitjes enz. rond. Bloei van, fluitenkruid, heermoes, echte koekoeksbloem, look-zonder-look, moerasvergeet-mij-nietje, veldsalie, vogelmelk, smalle weegbree enz. Bomen en struiken blijven ook niet achter: de rode beuk, Gelderse roos, meidoorn, paardenkastanje, plataan, rododendron, sering, vlier enz. Aankomst van onder andere de kleine karekiet, kwartel, bosrietzanger, spotvogel en wielewaal. Eind mei vliegen de jongen uit van blauwe reiger, ekster, grutto, huismus, kauw, kraai, knobbelzwaan, meerkoet, merel, spreeuw, waterhoen. Veel vogels broeden nog.

IJsheiligen:
Dit is één van de oudste begrippen uit de volksweerkunde (rond 1000). De IJsheiligen zijn St. Mamertius, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifacius. Zij vieren hun naamdagen op 11, 12, 13 en 14 mei. De naam IJsheiligen komt door het gevaar van koud voorjaarsweer voor gewas, dat in deze tijd in volle bloei staat. Een late vorstnacht kan nu veel schade aanrichten.

WAT EEN WEER - MAAND MEI

  • Regen en wind in het midden van mei, maakt de boeren vast niet blij.
  • Is mei nat, een droge juni volgt haar pad.
  • Mei koel en nat, brengt koren in het vat.
  • Een natte mei geeft boter in de wei.
  • Mei nat, spek in het vat.
  • Zingt de vink vroeg in de morgen, dan zal die dag voor regen zorgen.
  • In mei leggen alle vogels een ei, behalve de koekoek en de spriet want die kennen hun nest nog niet. .
  • In de maand mei leggen alle vogels een ei, behalve de kwartel en de griet, die leggen in de meimaand iet.
  • Vóór ijsheilige de bloemen buiten, veelal kan je daar naar fluiten, wacht af tot ze zijn voorbij, de bloemen zijn dan blij.

Europa bant bijendodende pesticiden

Europa besliste om een beperkt en tijdelijk verbod in te voeren op de drie meest giftige pesticiden voor bijen op bloeiende gewassen. Natuurpunt is tevreden met deze uitkomst.
Bijen en andere bestuivers zijn onvervangbaar voor natuur en landbouw, maar zowel honingbijen als wilde bijen doen het de laatste jaren bijzonder slecht. Het grootschalige gebruik van neonicotinoïden is één van de voornaamste boosdoeners. Door de bijendoders gedeeltelijk van de markt te weren neemt Europa een eerste beslissende stap om de bijensterfte aan te pakken. Natuurpunt vraagt dat de Belgische overheid nog verder gaat en een totaal verbod op neonicotionoïden instelt, tot er duidelijkheid is over de schadelijkheid van deze pesticiden voor bijen en andere dieren.

Recente berichtgeving Natuurpunt over dit dossier:

Persbericht: "Federale overheid moet verbod bijendodende pesticiden ondersteunen"
Natuurbericht – Bijendodende pesticides ook giftig voor akkervogels
Rapport - Neonicotinoïden en de bijensterfte

Meer info: klik