Binnenkort...


Zaterdag 20 oktober 2012 om 14 uur

Paddenstoelenwandeling

Afspraak: Meer-Goetsenhoven aan de Manège Wulmersumsesteenweg 612
Info: Paul Decort en Diane Tilkin, 016 81 36 61, paul.decort@med.kuleuven.be


Zaterdag 3 november 2012 van 10 tot 16 uur

Natuurwerkdag in het Aardgat

Afspraak: ingang Aardgat Grijpenwegstraat Tienen
Info: Peter Pelegrin, 0496 42 81 91, peter.pelegrin@telenet.be


Wist-je-datjes


Prijsuitreiking Tweede Grote Tiense Natuur- en Landschapszoektocht

Met deze zoektochten wil Natuurpunt Tienen en haar soms verborgen groene plekjes op een leuke en sportieve manier in de kijker zetten.

Met de steun van de stad Tienen kon voor het tweede jaar op rij een mooie folder gedrukt worden.

De tweede zoektocht liep van 21 april 2012 tot en met 18 september 2012.

De winnaars:

  • een gedeelde eerste plaats voor Carine Van Roij en Jos Ingels
  • Vijf deelnemers deelden de tweede plaats: Sandra De Boeck, Jeroen Neyns, Grietje Torbeyns, Wim Bartholomees en Marliese Herickx
  • Het origineelste antwoord op de eindvraag was van Wim Bartholomees.
    Op de eindvraag: "Stel dat een vink zou kunnen kiezen: veertien jaar kooi of een verhevigd leven in het wild dat amper drie jaar duurt; wat zou die vink kiezen?" (J. Desmet)
    antwoordde hij: "Ja, dat ligt voor de veren natuurlijk. Dat hangt ervan af wie er bij in de kooi slaapt. Zo een knappe met schoon pluimen die niet weg kan vliegen, ja dat heeft toch iets. haha."
  • Twee deelnemers vielen ook in de prijzen met hun leuk antwoord op de eindvraag:
    John De Boeck: "De vink zou liever 3 jaar in het wild genieten in plaats van streepjes te zien trekken telkens hij gaat suskewieten."
    Sandra De Boeck: "3 jaar vogelvrij zijn is een onschatbare rijkdom als je hunkert naar 1 moment van vrijheid vanuit je kooi."

De juiste antwoorden op de vragen vind je hier.


Open (w)erfdag Natuur.huis De Gors

De Streekkrant 29/09/2012

Op 23 september namen meer dan 300 natuurliefhebbers een kijkje naar de vorderingen van de bouw van het nieuwe Natuur.huis in Vissenaken.

Tijdens deze opendeurdag werd ook de naam onthuld: Natuur.huis De Gors was het resultaat. En dan gaat het om ‘De Gors’ in vele verschijningsvormen: De geelgors en de grauwe gors als symboolsoorten voor natuur in het agrarisch landschap, de rietgors als soort van de moerassige valleien die we met natuurontwikkeling willen koesteren en de ‘Gouden Gorzen’ die we nu al 10 jaar elk jaar uitreiken. De Gors als symbool voor natuur in het open akkerlandschap, voor natuur in de holle wegen en het kleinschalig platteland, de gors als symbool van grotere en ruigere natuur in de valleien die we terug willen ontwikkelen en de Gors als verwijzing naar de Gouden Gors en dus de inzet, het waarde geven en het engagement voor natuur en landschap van vrijwilligers uit de lokale samenleving.

Het Natuur.huis heeft dus een verhaal achter zijn naam, een verhaal van het engagement van mensen voor een streek.

Concreet voorziet het Natuur.huis De Gors in:

  • een toegangspoort tot het natuurgebied Rozendaalbeekvallei/Velpevallei en vertrek- en knooppunt voor de aangeduide wandelcircuits in de Rozendaal- en Velpevallei
  • ruimte voor informatie over de natuur en het landschap in de omgeving, toelichting, vorming en opleiding
  • een natuurklas voor de educatieve projecten met scholen en groepen
  • een uitvalsbasis (voor vrijwilligers natuurbeheer en professioneel landschapsteam) om het natuurbeheer in de ruime regio (Zuidoost-Brabant) uit te voeren
  • huisvesting voor de terreinarbeiders van het landschapsteam
  • opslag- en stallingruimte voor gespecialiseerde natuurbeheermachines en materialen natuurbeheer: praktijkruimte in het atelier en leslokaal

Lees meer...