Big Jump 2012.
Spring mee in de Grote Gete voor proper water!

Verslagje [naar de foto's]

Tijdens de voorbereidingen van de locatie van de Tiense Big Jump in Groot-Overlaar joeg een zware regenbui ons de stuipen op 't lijf, maar al snel brak de zon door de wolken en de eerste Big Jumpers kwamen opdagen. Om klokslag 15 uur waren een 40-tal supporters getuige van de "sprong" van 12 jumpers die het koude water van de Grote Gete niet schuwden. De voeten zonken wel een beetje weg in de modder, maar in het midden van de rivier was de bodem heel wat vaster. Na enige koude rillingen was het water aangenaam eens je helemaal tot aan de nek onder was. Het zwemmen ging vlot en na enkele keren een 10-tal meter op en neer gezwommen te hebben, klommen de jumpers weer uit het water. Iedereen besliste dat de Big Jump zeker volgend jaar herhaald zal worden.

Foto's: klik hier


Een vrij ernstige voetnoot:

deze middag (8 juli 2012) werd Guido Laermans als medeorganisator opgebeld door de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) met volgende melding:

"Het water is niet geschikt om te zwemmen en dit vanaf het zuiveringsstation te Tienen (Gete) tot en met Aarschot (Demer).
Er heeft zich vannacht via het rioleringsnet een lozing van een 'zure vloeistof' met hoge Ph waarde voorgedaan in het waterzuiveringstation te Tienen. Vermoedelijke oorzaak: een industriële lozing maar er wordt door VMM nog een onderzoek ingesteld.
Hierdoor zijn alle biochemische zuiveringsprocessen in het station stilgevallen en wordt er vervuild water geloosd met vissterfte in de Demer tot gevolg".

Later kregen we bevestiging van Volksgezondheid, zie lager...

Slecht nieuws voor het leven in Gete en Demer!
Gelukkig werd de Big Jump activiteit Tienen 4 km stroomopwaarts van het waterzuiveringsstation georganiseerd en kon er door een 40-tal toeschouwers en 12 "jumpers" actie gevoerd worden voor proper water.

Het spijtige voorval zet nog maar eens in de kijker dat er in Vlaanderen nog heel wat werk dient verricht om tegen 2015 te voldoen aan de Europese richtlijn Zuiver water.

Geachte,

Onze dienst is deze middag op de hoogte gebracht door Mevrouw Saskia Lammens van de VMM over vissterfte en zuurstof tekort in de wateren Demer, ter hoogte van Diest en Aarschot en de Grote Gete in Tienen.

We hebben vernomen dat er deze middag om 15 uur een ‘big jump’ zou plaatsvinden op deze locaties.

Gezien de omvang van de activiteit en de huidige kwaliteit van het water negatieve gezondheidseffecten kan hebben op de zwemmers raden wij de activiteiten in deze wateren af.

Voor de menselijke gezondheid is het vooral van belang om geen vervuild water in te nemen via de mond.

Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid
Afdeling Toezicht Volksgezondheid - team Milieugezondheidszorg


Natuurpunt Velpe-Mene kern Tienen Milieu Advies Raad Tienen

Perstekst BIG JUMP 8 juli 2012 (zie Europese richtlijn water 2015)

Vandaag staan wij aan de Pastoorstraat op een symbolische plek voor de eerste officiële Big Jump die in Tienen wordt georganiseerd.
Waarom Big Jumpen op deze plek?
Wij vinden op deze plaats drie elementen terug.
Je vindt hier terug waar het met de waterzuivering in Vlaanderen goed en ook mank loopt en dus nog verbetering mogelijk moet zijn:

  1. Proper water: De Grote Gete die vanuit Jodoigne en Hoegaarden hier in Tienen binnenstroomt is proper!
  2. Zij ontspringt te Thorembais, iets voorbij Jodoigne.
  3. Een jaar geleden maakten John en Guido een kajakafvaart vanaf Jodoigne tot hier. Zij stelden op het ganse traject vrij proper water vast. Een eerste indicatie dat het proper is, is afgaan op je eigen reukorgaan. Als het onfris ruikt is er een probleem. In Jodoigne en in Hoegaarden zijn rioolwaterzuiveringstations actief zodat er proper water in Tienen afgeleverd wordt.
  4. Op deze plaats hier, brug Pastoorstraat, wordt regelmatig door de VMM twee parameters nagemeten:
    1. de chemische kwaliteit = niet verontreinigd
    2. de biotische index= niet verontreinigd
    3. de bacteriologische kwaliteit wordt door VMM niet nagemeten en dit verdient meer aandacht in de toekomst.
  5. Ongezuiverd rioolwater: niet alle rioolwater wordt gezuiverd. De beek hier parallel aan de linkeroever bevat al het ongezuiverde rioolwater van Overlaar. Zij vertrekt aan de Hoegaardse steenweg en loopt via de weiden hier voorbij. Van een beek is geen sprake, het is een open riool. Het ongezuiverd rioolwater komt zo terecht achteraan de molen van Babelom in de Gete. Een inspanning om ook hier tegen 2015 proper water in de beek te krijgen, is er nodig.
  6. Overstorten: bij hevige regenval kunnen de zuiveringsstations de toevloed aan riool- en hemelwater niet meer verwerken.
  7. Om dit te vermijden staan op een aantal plaatsen overstortkleppen geïnstalleerd, deze openen zich en storten het teveel van de mix riool- en regenwater, ongezuiverd naar de waterlopen.
  8. De beek die u daar ziet is zo een beek waarop de overstortklep van Bost is aangesloten.
  9. Op regelmatige tijdstippen loost zij dus nog verontreinigd water (verdund) in de Gete.
  10. Tot slot vermelden wij nog een zeer positieve noot: de Gete beschikt ook over een zelfreinigend vermogen!
    Dank zij de verbeterde waterkwaliteit kan deze rivier een deel van de niet gezuiverde verontreiniging zelf afbreken. In de toekomst zal dit zelfreinigend vermogen nog meer herstellen over de ganse loop van de rivier.

Duik mee het water in en overtuig de politici om eindelijk in actie te schieten!

Guido Laermans
Luc Nagels
John Vankeijenberg

 

Meer info op de site van de Big Jump
of bij Guido: 0477 47 77 12 of bij Luc: luc@vissenaken.be

 

Natuur.Café open op (>):