Taarten te bestellen
t/m zondag 3 april 2022

bestel hier

Zondag 10 april 2022

Het Natuurpuntgebied Paddepoel, ondertussen al meer dan 80 hectaren groot, wordt door Natuurpunt Velpe-Mene ontwikkeld tot een uniek natuurgebied met een hersteld moeras, bloemrijke weilanden, ruigtes, bosjes en struweel.

De afgelopen jaren mochten we ondervinden dat heel wat dorpsgenoten het gebied hebben leren kennen:

  • De oude Paddepoel is een van de mooiste schraalgraslanden die je kan vinden met een schatkamer aan zeldzame planten.
  • Het moeras herbergt ondertussen heel wat zeldzame broedvogels waaronder Blauwborst, Bruine Kiekendief en Cetti’s Zanger.
  • Het Scholbemdbos is rijk aan voorjaarsbloeiers met in het vroege voorjaar een wit tapijt aan Bosanemonen en Sleutelbloemen die een gele toets aanbrengen.
  • De graslanden horen bij de laatste bolwerken in ons land voor de Wulp.

Om dit uniek gebied op de grens van Glabbeek en Tienen te beheren en uit te bouwen zijn financiële middelen onontbeerlijk. Al meer dan 10 jaren organiseerden we hiervoor ons ondertussen vermaarde Hagelands Ontbijt. Echter kon dit al 2 jaren niet doorgaan en door de onzekerheid die ons ook in 2022 mogelijk te wachten stond, zagen we ons genoodzaakt om de editie van dit jaar ook niet te laten doorgaan.

Om de inkomsten hiervan te compenseren organiseren we dit jaar daarom een heuse Taartenslag. De kernen Glabbeek en Tienen van Natuurpunt afdeling Velpe-Mene zetten hier samen hun schouders onder.

Prijs: slechts € 10 per taart (rek.nr. BE71 7340 2163 7069)

Wanneer: zondag 10 april 2022 en af te halen:

  • vanaf 9u00-12u00: Parochiecentrum Bunsbeek, Bunsbeekdorp in Bunsbeek

  • vanaf 13u00-17u00: Natuur.huis De Gors, Metselstraat 75 in Vissenaken

Vroege vogelwandeling

Wil je voor dat je met je taart naar huis vertrekt het gebied leren kennen, dan is de Vroege Vogelwandeling die we organiseren het uitgelezen moment daarvoor. Het voorjaar is een topseizoen om vogels te kijken in de Paddepoel want om een partner te strikken zijn ze vooral bezig met opvallen door hun gezang of opvallend gedrag. Wil je de Wulp horen jodelen, de Roodborsttapuiten op hun uitkijkpost zien zitten of de Bruine Kiekendieven zien baltsen boven het riet, dan is deze wandeling een must.

Wanneer: zondag 10 april 2022, om 7u00 tot 10u00
Vertrek: Parochiecentrum Bunsbeek: Bunsbeekdorp, Bunsbeek.
Tip: laarzen zijn zeker aangeraden.
Info: Peter Collaerts, 0477370450 of peter.collaerts@scarlet.be

 

Welkom op de site van Natuurpunt Kern Glabbeek (afdeling Velpe-Mene, Oost-Brabant)

Natuurpunt Glabbeek ook op Facebook!


Meer dode reekalfjes door loslopende honden

Het Agentschap Natuur en Bos trekt aan de alarmbel. Er worden volop reekalfjes geboren, maar tegelijkertijd komen er steeds meer en meer meldingen binnen van dode kalfjes door toedoen van loslopende honden. "Honden moeten echt aan de leiband", klinkt het bij Natuur & Bos. "Ze bijten de kalfjes dood of snuffelen aan de dieren wat ook al hun dood kan betekenen."
Het coronavirus en de lockdown zorgen voor veel meer wandelaars in natuurreservaten en bossen in vergelijking met andere jaren. Vaak gaat het ook om mensen die niet vertrouwd zijn met de regels of die er wat meer lak aan hebben. In bossen en natuurgebieden moeten honden altijd aan de leiband. "Dat is misschien niet zo prettig, maar wel noodzakelijk om de rust in de natuur te bewaren", klinkt het bij Natuur & Bos. "In de lente is de natuur heel kwetsbaar. De natuur is dan één grote kraamkliniek. Een groot deel van het leven in de natuur speelt zich laag tegen de grond af. Daar vind je broedende vogels, kleine zoogdieren, fazanten en ook reekalfjes."

Bericht uit © Het Laatste Nieuws (6 mei 2020)