FOCUSACTIVITEIT
Zaterdag 22 juni 2013 om 21u30

VUURVLIEGJESWANDELING SPOORWEGZATE HOEGAARDEN

De Spoorwegzate is te samen met de aanpalende Getebeemden een natuurreservaat in beheer bij Natuurpunt Velpe-Mene.

Dit natuur.gebied is het leefgebied van vuurvliegjes. In Vlaanderen zijn er maar enkele plaatsen waar deze vliegende kevertjes voorkomen. “Vuurvliegje” is één van hun volkse namen, officieel heten ze ”kleine glimworm”. Ze vliegen maar enkele weken, rondom de langste dag: 21 juni. Als het aanhoudend regent, te koud is of waait vliegen ze niet. De vorige jaren is het telkens gelukt om ze te zien... en zelfs om er te pakken en met een zaklamp in detail te bekijken. Rond 23u stopt het spektakel en sluiten we de wandeling af.

Eerst verkennen we de omgeving en vanaf 22u30 kunnen we de vuurvliegjes verwachten. Soms zie je eerst een geelgroen lichtje tussen de begroeiing. Soms verschijnt eerst een staafje uit dezelfde keur dat rustig door de lucht beweegt en plots lijkt te doven. Gewoonlijk merken kinderen dit het eerst op. 
Een beetje geluk met het weer en hopelijk tot dan?!

Tip: een sterke zaklamp kan handig zijn.

Klik...

Wegbeschrijving: neem op de E40 afrit 25 richting Geldenaken en rijdt aan het eerste rond punt (met de reuze bierketel) naar rechts richting Hoegaarden centrum. Waar je het fietspad naar Namen kruist kan je parkeren, links naast het fietspad of rechts naast het containerpark. Je bent daar net tussen de Stationsstraat en de Ernest Ourystraat. Daar start de wandeling.

Afspraak: containerpark Hoegaarden
Gids: Roland Grugeon, 0472 21 28 70, roland.grugeon@telenet.be

Natuur.Café open op (>):