Natuurnieuws uit de regio - 26 maart 2014

Natuur is nog altijd schijnbaar iets dat in de weg staat… En zowat alle dieren buiten stalvee zijn er teveel aan… Dat zijn dwaze ideeën, maar ze schijnen nog steeds te leven bij een aantal mensen die louter economisch en op korte termijn denken. Hieronder een niet-Tiens berichtje, maar het geeft toch een beeld van wat er leeft (of nu niet meer leeft).

Marcel Jonckers
Natuurpunt Tienen
Voorzitter Vogelwerkgroep Oost-Brabant
Voorzitter MAR-Tienen

Das uitgeroeid
Dassenburcht beschadigd

Persbericht Natuurpunt Velpe-Mene

Natuurpunt Velpe-Mene kon het voorbije jaar vol trots de hervestiging na 35 jaar afwezigheid van de das in Bierbeek aankondigen. De burcht aan de rand van een beheerd natuurgebied in een holle wegencomplex met bovenaan een akkerstrook in beheersovereenkomst was terug bewoond. We dachten in een veilige omgeving. Het filmpje dat zijn komst bevestigde, heeft de ronde gedaan in heel Vlaanderen. De vestiging hier in dit gebied deed ons hopen op een duurzame terugkeer. Eerder in maart 2013 werd op een andere plaats binnen de afdeling Velpe-Mene, met name in Boutersem een das uit een strop die door jagers was gespannen, bevrijd.
Helaas moeten we nu constateren dat de geschiedenis zich na zoveel tijd gewoon herhaalt. De das is actief uitgeroeid en door misbegrepen beheer - wat in feite neerkomt op natuurvernietiging – zijn burcht verstoord.

Wat is er gebeurd?
Op zondag 2 maart werd een eerste dode das teruggevonden langs de kant van de enige doorgangsweg in de buurt van zijn burcht. Op het eerste zicht werd gedacht aan een verkeersslachtoffer maar bij controle van de burcht constateerden we dat er een wit poeder in de holen was aangebracht. Uit onderzoek blijkt dat het om carbuur gaat, een verboden product dat gebruikt wordt om holen uit te roken. Een week later werd in dezelfde buurt ook een dode buizerd gevonden. De vraag stellen wie hier belang bij zou kunnen hebben, is ze ook beantwoorden. Er is een klacht bij de natuurinspectie ingediend en het onderzoek is lopende.

De burcht bevindt zich in de bermen van een al 40 jaar ongebruikte en volledig verboste holle weg en heeft vele uitgangen bovenaan op de schouder en in een brede strook van 10m overblijvend gras in beheersoverkomst. Natuur met een landbouwer. In de omgeving bevinden zich ook akkertjes onder beheerovereenkomsten voor akkervogels met overblijvend graan in de winter, wat resulteert in een grote concentratie geelgorzen.

Als klap op de vuurpijl heeft de gemeente na 15 maart, toen de schoonperiode voor boswerken omwille van de broedperiode al ingegaan was, op de schouder van de holle weg een strook met waardevol struweel geklepeld en daarbij over de burcht en uitgangen gereden met zware tractoren en de klepelmachine. Ook de schouder van de holle weg werd teruggedrongen tot een minimum, bomen gekapt en het materiaal ter plaatse opgestookt.

Het is duidelijk dat de das nooit zal kunnen standhouden in Vlaams-Brabant als deze praktijken blijven bestaan. Dit voorval in Bierbeek en het voorval in Boutersem bewijzen dat de mentaliteit waarbij de jagerij zich meester waant over leven en dood van wilde dieren nog niet voorbij is. Maar ook dat in vele delen van het landelijk gebied elke boom, elke struik, elk ruig hoekje in het landbouwgebied aanzien wordt als een hindernis die moet teruggedrongen worden en hiervoor beroep gedaan wordt op de dienstverlening door de gemeenten, zelfs als daardoor de effecten van dure beheerovereenkomsten met landbouwers volledig teniet gedaan worden en het leefgebied van de door de gemeente gekozen koestersoorten vernietigd wordt.

Dit belooft weinig goeds, nu het nieuwe decreet op het natuurbehoud iedereen, en met name ook jagers en particuliere eigenaars, aanziet als de natuurbeheerders, terwijl hun enige bekommernis elders ligt zoals bij de jacht en zelfs beschermde diersoorten nog altijd verdelgd worden. En gemeentebesturen maar al te dikwijls ingaan op vraag van de landbouwraden en het boerencliënteel om het landschap in toenemend mate boom- en struikvrij maken. Enkel bomen midden in het bos zijn nog veilig en dassen zo te zien nergens.

Info: Natuurpunt Velpe-Mene, Margriet Vos, 016 46 04 78

Natuur.Café open op (>):