Vrijdag 4 november 2022

Re-wilding

Lezing door Lieven Deschamphelaere


De laatste jaren kunnen we er niet meer naast kijken. Verschillende soorten grote wilde dieren vinden de weg terug naar ons land nadat ze hier tientallen jaren of zelfs eeuwen geleden werden verdreven of uitgeroeid. De bever heeft ondertussen na zijn intrede in het zuiden van België vrijwel alle Vlaamse valleien ingepalmd. En de wolf is de laatste jaren ook aan een niet terugkerende opmars bezig. Andere grote dieren zijn eveneens onderweg.

Maar Vlaanderen is een van de dichtst bevolkte regio’s ter wereld. Is er plaats naast de mens voor grote wilde dieren? Of moeten we ze proberen buiten te houden? En kan de bestaande schaarse en kwetsbare natuur in ons gewest deze veranderende fauna wel aan? Het is zeker dat de aanwezigheid van deze dieren een grote invloed kunnen hebben op de natuur en het landschap. Moet natuurbeheer dan aangepast worden? Zal dat niet ten koste gaan van de bedreigde flora die zo goed als uitsluitend nog kan overleven in de beheerde natuurgebieden dankzij zeer gerichte maatregelen?

Het is alvast duidelijk dat, zeker ook omwille van de klimaatproblemen, natuurgebieden moeten uitbreiden.

Veel vragen… Lieven legt tal van beschouwingen naast elkaar en geeft inzichten in hoe natuur in onze regio kan evolueren.

Door Lieven Deschamphelaere, bestuurslid Natuurpunt Boutersem, voormalig voorzitter Natuurpunt Vlaanderen.

Natuur.Café De Gors is open vanaf 19u00 tot 23u00.

Wanneer: Vrijdag 4 november 2022 om 19u30 tot omstreeks 21u30
Afspraak: Natuur.huis De Gors, Metselstraat 75, Vissenaken
GPS-coördinaten: 50°50’16.9”N 4°55’23.1”E (Openen in GoogleMaps)
Google Maps Plus Code: RWQF+66 Tienen
Deelnameprijs: Toegang gratis, iedereen welkom!
Organisatie: Afdeling Velpe-Mene, kern Tienen
Info: Luc Nagels, 0495 33 42 09, lucagraaf@telenet.be

Natuur.Café open op (>):