Vanaf maandag 16 november 2020

Weet meer over onze kostbare akkervogels en hoe ze met allerlei maatregelen worden in stand gehouden

Cursus 'Akkervogels'

 

-
Natuurpunt Tienen nodigt je uit voor deze leerrijke cursus van de Vogelwerkgroep Oost-Brabant
-

I.s.m. het Regionaal Landschap Zuid-Hageland, Natuurpunt en de Werkgroep Grauwe Gors organiseren we een cursus Akkervogels. Dit zijn vogels waarvan een groot gedeelte van de populatie gebonden is aan door mensen bewerkte velden.  Het zijn dus in hoofdzaak cultuurvolgers, vaak soorten die in de loop der tijden hebben ingespeeld op nieuwe opportuniteiten die ontstonden door het in landbouwgebruik nemen van vroeger voor hun minder geschikte gronden. De populaties van deze soorten groeiden tot de intensifiëring van de landbouwactiviteiten hun opnieuw in problemen bracht. De meeste soorten die enkele decennia geleden ons erg vertrouwd waren als de Veldleeuwerik, dreigen nu te verdwijnen.


Grauwe gors. Foto Freek Verdonckt

Over deze soorten, hun noden, hun risico op uitsterven, de maatregelen om hun populatie te redden en de nieuwe potenties vloeiend uit beheerovereenkomsten gaat deze cursus. Het aantal soorten is ruimer dan je denkt.  Zo verblijven op onze akkers naast gorzen en vinkensoorten, Patrijzen, Kwartels… maar ook Velduilen, Grauwe (in de zomer) en Blauwe Kiekendieven behoren tot de akkerpopulaties.  Via een soortbeschermingsplan in onze regio hopen we dat ze geregelde broedvogel zullen worden… 
Het zijn projecten waarin vrijwilligers nodig zijn voor de opvolging en begeleiding.

De cursus bestaat uit 3 theorielessen op maandagen 16 november en 7 december 2020 en 18 januari 2021 telkens om 19u30 tot 22u30.

Als lesgevers doen we beroep op de specialisten van het Regionaal Landschap en de Werkgroep Grauwe Gors.
We houden 2 excursies door de projectgebieden op zaterdagvoormiddagen 28 november en 12 december 2020 in de regio Hoegaarden en buurgemeenten. Hiervoor telkens samenkomst op de E40 Carpoolparking Hoegaarden/Tienen om 8u45.

Later in voorjaar 2021 volgt een vervolgmodule met 2 lessen in maart en april en 3 buitenlessen (excursies) in de broedperiode begin april-mei-juni waarover u tijdig zal ingelicht worden.


Wanneer:

Afspraak: Vrijetijdscentrum van het CC De Kruisboog, Sint-Jorisplein 20 (kazerneparking), Tienen

Inschrijvingsgeld: 50 euro te storten op rek. IBAN: BE24 3300 1135 7138 van NP Vogelwerkgroep Oost-Brabant. Duidelijk vermelden: “naam cursist(en) + Akkervogels”.  Graag vóór 1 november 2020. 
Het aantal deelnemers is beperkt tot 25.

Organisatie: Vogelwerkgroep Oost-Brabant, Regionaal Landschap Zuid-Hageland, Natuurpunt en de Werkgroep Grauwe Gors

Info: Marcel Jonckers, +32 497 447 233

Natuur.Café open op (>):