Google Custom Search


Mene- en Jordaanvallei

(met dank aan www.natuurpunt.be)

Voorstelling

  • Ligging: in het noorden van Hoegaarden, op de grens met Boutersem
  • Toegankeljkheid: Door het uitzonderlijk mooie landschap behoort de streek tot de interessantste wandelgebieden van Vlaanderen. Het gebied is het hele jaardoor vrij toegankelijk. Er zijn wandeltrajecten van 5, 10 en 15 km. Het terrein is minder geschikt voor rolstoelgebruikers. Buggy’s kunnen nog net. Tijdens natte periodes zijn laarzen aangewezen. Honden kunnen aangelijnd meestappen.
  • Wandelingen:
  • Werkdagen:
  • Routebeschrijving: Routebeschrijving: Openbaar vervoer: aan de kerk van Meldert is een halteplaats van de lijnbussen 6 (vanuit Leuven) en 21 vanuit Tienen. (niet tijdens de weekends) Voor de diensturen, contacteer De Lijn Vlaams-Brabant: 016-31 37 37
  • Inlichtingen: Marc Coel 016/813526 - ghshoegaarden@pi.be.

<uitvergroten>

Situering

De uitgestrekte plateaus in het noorden van Haspengouw zijn doorsneden met holle wegen en smalle valleien. Deze vormen nog een landschap vol afwisseling met een gevarieerde flora en fauna. De Mene- en Jordaanvallei in Hoegaarden (Meldert) en Boutersem (Willebringen) is daar een mooi voorbeeld van. Ruigtes, graslanden, broekbossen, hellingbossen en rietvelden wisselen er elkaar af.
De aanwezigheid van pluimzegge, brede orchis, kleine valeriaan, knolsteenbreek en holpijp wijzen op de hoge natuurwaarden van de vallei. Op de kalkrijke valleihellingen bevinden zich kleinschalige akkertjes waar tot voor kort nog het uiterst zeldzame klein spiegelklokje werd aangetroffen. Door het uitzonderlijk mooie landschap behoort de streek tot de interessantste wandelgebieden van Vlaanderen.

Gobertangesteen

Gedurende het Tertiair (tussen 70 en 10 miljoen jaar geleden) werd de streek herhaaldelijk over­spoeld door zeeën die zich telkens weer terug­trokken. Deze zeeën lieten een pakket van af­zettingen achter dat op verscheidene plaatsen in Hoegaarden aan de oppervlakte komt.De zanden van Brussel, gelegen tussen 65 en 100 meter boven de zeespiegel bevatten kalkhoudende zandsteenbanken die hier ‘Gober­­tange­­steen’ genoemd worden.
Hier groeien verschillende kalkminnende planten als wilde marjolein, kruipend stalkruid en viltroos. De Gobertangesteen werd hier in de buurt via ondergrondse galerijen ontgonnen en gold reeds vanaf de middeleeuwen als een duurzaam bouwmateriaal. Veel gebouwen uit de streek werden in die steen opgetrokken. In de flanken van de dellen (*) en de vallei komen vaak steilwanden of taluds voor die meestal de hoogtelijnen volgen. Deze zijn waarschijnlijk ontstaan door een laagsgewijze afgraving van dit gesteente.

Hamster

De wilde hamster, een bewoner van steppen en cultuurgronden, is slechts op het einde van de 19de eeuw van over de Maas België binnen­gedrongen. Het verspreidingsgebied van de wilde hamster bleef in België beperkt tot de akker­gebieden met een leembodem, geschikt voor het bouwen van hamsterburchten. In vergelijking met de eerste helft van de 20ste eeuw is de wilde hamster hier bijzonder zeld­zaam geworden, waarschijnlijk ten gevolge van de moderne landbouwmethodes. Het reservaat­project Mene- en Jordaanvallei dat Natuurpunt in 1994 heeft opgestart, biedt een aantal perspectieven om deze bedreigde diersoort nieuwe kansen te geven.

Grauwe gors

De grauwe gors is onze grootste gors. Zijn ve-renkleed is grauwbruin met strepen op boven- en onderdelen. Het meest typische kenmerk is de zang. De soort broedt vooral in akker-, wei- en hooilanden. Ook de aanwezigheid van ruige bermen en greppels zou van belang zijn evenals verhevenheden in het landschap die hij als uitkijk- en zangpost gebruikt. Ideaal daarvoor zijn struiken langs akkerranden, palen rond weiden en hoge kruidachtige gewassen. De soort is in Vlaanderen sterk achteruitgegaan, wat wordt toegeschreven aan het verharden en afschaffen van veldwegen, herbicidengebruik, overbemesting en veranderingen in teelt. De toename van de maïscultuur sinds de jaren ’70 heeft ook een negatieve invloed. Een maïsakker biedt immers geen geschikte broedgelegenheid. In de akkergebieden van Zuidoost-Brabant is de soort nog aanwezig. Een aangepast beheer in de Mene-en Jordaanvallei zal bijdragen tot de instandhouding ervan.

Er op uit

Je kan dit gebied op je eigen houtje verkennen. In de wandelgids van Natuurpunt staat een kaartje met drie wandeltrajecten (10 en 15 km).
Wie lid wordt, krijgt de wandelgids gratis als welkomstgeschenk, bovenop de andere voordelen van het lidmaatschap.