Spikdoornveld werkdag 11 februari en persoverzicht

beheer van reservaten, inventarisaties, activiteiten

Moderators: LucAdmin, hugo abts, esther buysmans, robin guelinckx, Lieven_deschamphelaere

Spikdoornveld werkdag 11 februari en persoverzicht

Postby hugo abts on Sat Nov 19, 2005 8:54 pm

<span style='color:blue'><span style='font-size:14pt;line-height:100%'>32 enthousiaste deelnemers op Zaterdag 19 november: dag van de natuur in Spikdoornveld op de grens van Attenrode, Meensel en Binkom</span></span>

Dichte mist met een zichtbaarheid van enkele 10-tallen meters en 32 enthousiaste en opvallend vele jonge en nieuwe mensen aanwezig op de werkdag georganiseerd door Robin Guelinckx. Heel veel enthousiasme. Er werd veel werk verzet in de omvorming naar een heide met 1 ha open heide en 1 ha half open heide met struiken.
We kregen ook een rondleiding door Robin waar de resultaten van een 2 jaar oud experiment getoond werden met fraai hertshooi, pilzegge, geelgroene zegge, tandjesgras, veelbloemige veldbies, struikheide.
Robin kom ook het Laatste Nieuws en het Nieuwsblad te woord staan.
Een prachtige afdelingsactiviteit met mensen van verschillende teams: Oude Spoorwegberm en Rosdel, de Bierbeekse en Boutersemse reservaten, Tienen en verschillende mensen van Glabbeek maar ook van Binkom, Meensel en Tielt-Winge. Vele conservators binnen de afdeling waren aanwezig.
Tot slot van de activiteit bedankte Robin alle aanwezigen en nodigde alle deelnemers uit om tijdens de wandeling van de maand van begin oktober 2006 naar de resultaten te komen zien.
Esther deed nog een oproep aan allen naar de afdelingsspaghetti op zaterdag 3 december in de Gemeentelijke Feestzaal in Boutersem ten voordele van het reservatenfonds Velpe-Mene te komen. Ze deed ook een oproep naar vrijwilligers om die avond mee te werken. ( wil je meewerken: esther.buysmans@pandora.be).
Dank ook aan Esther voor de catering en koffie. Ook de Ceulemans-appeltjes werden gesmaakt. Men zegge het voort voor de komende activiteiten.
Een werkdag kan ook plezant zijn.
Hugo Abts
voorzittter Afdeling Velpe-Mene
Last edited by hugo abts on Mon Oct 16, 2006 8:39 am, edited 1 time in total.
User avatar
hugo abts
Advanced Member
 
Posts: 553
Joined: Fri Oct 31, 2003 9:14 pm

Postby hugo abts on Thu Nov 24, 2005 12:27 pm

artikel verschenen in Nieuwsblad van maandag 21 november met Foto en interview met Robin
onderstaand de opnamen in het Laatste Nieuws van 22 november met foto
Brabant-Hageland

<span style='font-size:14pt;line-height:100%'>Spikdoornveld hersteld als heidegebied </span>CHRISTIAN HENNUY
22-11-2005
Pag. 14

Natuurpunt wil het Spikdoornveld tegen de komende winter herstellen als heidegebied. Het maakt deel uit van het 8,5 hectare grote natuurgebied De Zijpe in de vallei van de Meenselbeek en de Oostboordbeek. «Dit was vroeger zeer arme grond», vertelt Robin Guelinckx. «Een gedeelte was moerassig, een ander deel bestond uit droge heide. Er stonden wel een aantal meidoorns op. 35 jaar geleden werden hier populieren geplant, maar de grond is zo arm dat die nauwelijks gegroeid zijn. In oktober werden ze gekapt. We gaan nu één hectare herstellen als heidegebied. Op de overige twee hectare van het Spikdoornveld komt opnieuw een eiken- en berkenbos.» Tijdens de natuurdag kwamen alvast 32 vrijwilligers helpen.

© 2005 Aurex NV
User avatar
hugo abts
Advanced Member
 
Posts: 553
Joined: Fri Oct 31, 2003 9:14 pm

Postby hugo abts on Thu Feb 16, 2006 11:59 pm

<span style='font-size:14pt;line-height:100%'>kort verslag werkdag 11 februari 2006 spikdoornveld </span>

--------------------------------------------------------------------------------

verleden zaterdag is er 11 man komen opdagen voor afwerking van de werken op het spikdoornveld. (Georges, André Roelands, Pieter en André Vanormelingen, Michel Reniers en zoon, Pascal Detiege, Els Marjaux, J.P. Boccaci, Valere Guelinckx en ikzelf)
We hebben van 14u tot 17u gewerkt en voornamelijk gefreesd hout dat nog niet afgevoerd werd met kruiwagens van het terrein afgevoerd en ook nog kroonhout binnen de raster opgeruimd;
iedereen was enthousiast.
Na 17u haalde Els 2 zelfgemaakte lekkere taarten boven ter gelegenheid van haar verjaardag die dag !

zeker een geslaagde werkdag; er werd zeer belangrijk werk verricht (afwerking plagwerkzaamheden) en de laatste keren komt er steeds meer volk naar de gebieden van de Zeyp wat tot voor kort toch wel de minst actieve uithoek van onze afdeling is;

Robin
User avatar
hugo abts
Advanced Member
 
Posts: 553
Joined: Fri Oct 31, 2003 9:14 pm


Return to Reservaten

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron