Natuurpunt Herent

Op tocht als een schapenherder naar Mollekensberg

Zondag 1 mei 2016 vanaf 10u30


De schapen op stap. Foto Brecht Laukens

Bij deze wandeling en herderstocht starten we in het natuurgebied het Kastanjebos en trekken via enkele van de mooiste stukjes Herentse natuur naar de gemeentelijke graasgronden op de Mollekesberg.

Het beeld van een herder met schapen die de bermen begrazen, geeft iedereen wel een warm gevoel van binnen. Deze aloude techniek kon de menselijke vooruitgang echter niet volgen en verdween de afgelopen decennia uit het straatbeeld. Recent echter worden de voordelen van deze praktijk weer naar waarde geschat en worden herders steeds vaker aangesproken voor het ecologisch beheer van percelen, bermen en dijken.

Bij deze wandeling en herderstocht starten we in het natuurgebied het Kastanjebos en trekken via enkele van de mooiste stukjes Herentse natuur naar de gemeentelijke graasgronden op de Mollekesberg. We verbinden als het ware de 2 gebieden met elkaar doordat er kleine diertjes, zaden en soms zelfs hele planten in de dichte wol van de schapen blijven hangen. Bijkomende voordelen tegenover zware machines zijn het geleidelijk opeten van de vegetatie waardoor de bewoners nog kunnen ontsnappen, en de rust waarmee dit alles gebeurt.

Tijdens deze tocht worden de kinderen als het ware omgevormd tot herder voor 1 dag. De honden houden het geheel natuurlijk nauwlettend in de gaten. Dus kom genieten van onze natuur, de rust en natuurlijk de schapen met lammetjes. Je kan zowel in de voor- als de namiddag inpikken, gewoon een stukje meewandelen of ‘s middags kennis maken en/of proeven van de schapen tijdens onze “Meat and great”.

Afspraak:

 • 10u30: Start aan kruispunt Ellestraat en Groenstraat. Opgelet! Met de wagen enkel bereikbaar via
  de Ellestraat!
 • 12u00: Stop aan kruispunt Vilvoordsebaan en Duigemstraat
 • 12u00-13u30: ‘Meat and great’ aan het kruispunt van de Vilvoordsebaan en Duigemstraat.
  Kom persoonlijk kennis maken met de schapen en lammetjes en zet je tanden in een lekker
  broodje met schapenworst (€ 5 en te reserveren op: brechtlaukens@yahoo.com). Drank is inbegrepen.
 • 13u30: Start aan kruispunt Vilvoordsebaan en Duigemstraat
 • 14u30: Aankomst Mollekesveld (Mollekensstraat)

Broodjes reserveren: bij Brecht Laukens

Plaats: bij Brecht, kruising Ellestraat – Groenstraat, Winksele

Info: Brecht Laukens, 0486 07 50 96, brechtlaukens@yahoo.com